Så länge kapitalet styr finns inga lösningar?

Sitter och läser om hur man ska ändra dåliga värderingar och få positiva värderingar. Hur man måste ändra strukturer och hitta en lösning som är bra för alla. Sociala medier och här via blogg är ingen lösning så mycket vet jag i alla fall. Visst det ger ett viss påtryck och människor kanske stannar upp och tänker till en sekund, men sen är det borta. Solidaritet och jämlikhet är två ord som är en grund till att det ska ändras. Men det finns ett stort problem som hela tiden försöker förgöra dessa ord och dess meningar, det ordet är kapitalism. Det finns inget i kapitalism som inte kan bytas ut. Jag kan inte komma på en enda sak. Nu drar vi igång med lite utopi snack och funderar en extra gång. Om alla hade haft det lika , om inga klassklyftor hade funnits, om de som är sjuka hade fått vara sjuka, om de som kan jobba får jobba, om de som är bostadslösa kan få en bostad, om barn fick vara barn. Man kan hålla på i all evighet med såna här saker. Om… ja om.. I min värld låter det som självklara saker, men i andras låter det helt absurt. Ska hen ha lika mycket betalt som jag? Hen kan ju kanske jobba med något i några timmar även om hen har psykiska besvär. Alla barn är ju barn, ingen som har sagt nått annat? Haha.. jovisst. Människor har så olika uppfattningar om hur andra människor har det för man utgår hela tiden från sig själv. Jag kan också absolut göra det samma. För det är de erfarenheterna och den kunskapen som man har. Men stannar man upp och tänker på alternativ så märker man ganska snabbt att människor inte är lika en själv. Tror inte vi hade haft den brottsligheten som vi har , i ett samhälle som hade vart jämställt och där alla hade haft en fast inkomst. Jag säger inte att det ska finnas en tvål, en bil, en sorts flingor och allt ska vara statligt kontrollerat för det tror jag absolut inte på . Men nånstans måste man hitta en balans där inte pengar är en orsak till söndring människor emellan. Solidariteten och där människor inte är rädda för varandra måste verkställas. Där man vågar prata med sin granne. Där man kan hälsa på en okänd person på gatan.  Det finns ingen människa som har mer rätt till något. Vi har alla en jord och ett liv. Ingen är mer värd än någon annan. Men ändå någonstans så tror vi att vi är lite förmer än våran medmänniska. Coronaviruset har visserligen fått samhället i lite gungning, men fortfarande med risk för egen hälsa och framförallt andras så tar man onödiga risker i ”JAG:ets” namn. Men nånstans så växte här ett frö och man får hoppas på att vi kan ta tillvara på det. Vad behöver man egentligen pengar till förutom husrum och mat? Hade inte coronan funnits och vi hade levt så , skulle vi tvingas umgås med våra medmänniskor och vi hade inte känt oss så ensamma , rädda och uttråkade efter allt.Ta vara på er och tänk till en extra gång vad som egentligen är värt något? Ett samtal i en park med en helt främmande människa där man faktiskt får utbyta erfarenheter eller soffa i från nått möbelföretag där du kan sitta själv och fundera på ditt nästa inköp.

Skrivet av : Mah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.